Sunday, June 10, 2018

Τριδιάστατο προσομοίωμα του Ambassadors Residence Boutique Hotel (10.6.2018)



Εξελίξεις την εβδομάδα 4-10 Ιουνίου

Το διάστημα απο 7-9 Ιουνίου έγινε νέα λήψη φωτογραφιών του ξενοδοχείου απο 2 μέλη της ομάδας με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα του προσομοιώματος που δημιουργεί το RealityCapture.
Χρησιμοποιήθηκαν οι φωτογραφικές μηχανές Canon PowerShot SX200 IS και Sony DSC-HX10V.
Aπο τις συνολικά 3 σειρές λήψεων (7,8 και 9 Ιουνίου) οι οποίες έγιναν, επιλέχθηκαν τελικά 445 φωτογραφίες.
Η παροχή δωρεάν άδειας χρήσης του προγράμματος για διάστημα λίγων ημερών δεν έχει γίνει εφικτή μέχρι στιγμής οπότε περιοριστήκαμε στην χρήση  της demo έκδοσης του RealityCapture με τις περιορισμένες δυνατότητες μετεπεξεργασίας.
Εγινε εισαγωγή των φωτογραφιών στο πρόγραμμα, μαζί με 190 επιλεγμένες φωτογραφίες απο το βίντεο το οποίο είχε τραβήξει το drone στις 22 Μαίου για το οποίο έχει γινει αναφορά σε παλαιότερη ανάρτηση.
Συνολικά δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν 635 φωτογραφίες. Η ανάλυση των εικόνων κυμαινόταν απο 8,8MP για εκείνες απο το drone, έως 12MP για εκείνες απο την Canon και 13,5MP για εκείνες απο την SONY.
Λόγω της εισαγωγής στο πρόγραμμα φωτογραφιών απο διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές, σε διαφορετικές ημερομηνίες, υπήρξε αρχικά πρόβλημα στο να συνδεθούν οι φωτογραφίες σε ένα και μοναδικό τμήμα (component) από τα 6 τα οποία δημιούργησε το πρόγραμμα αρχικά.
Η δημιούργια ενός μοναδικού τμήματος έγινε με την προσθήκη σημείων ελέγχου (control points) τα οποία επισημαναν κοινά σημεία σε διαφορετικές φωτογραφίες, δηλαδή έπρεπε να βρεθεί ένα σημείο (παράθυρο, πόρτα, κάγκελο, λίθος, πινακίδα κλπ) που να εμφανιζόταν σε 2 τουλάχιστον φωτογραφίες απο διαφορετικές μηχανές. Σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν κοινά σημεία και απο τις 4 σειρές λήψεων (3 επίγειες και 1 απο drone).
Μετά απο πολλές δοκιμές με διάρκειας τουλάχιστον 4 ωρών και συνολικά 90 control points, δημιουργήθηκε τελικά το component με το point cloud και στη συνέχεια μετά απο περίπου 2,5 ώρες το προσομοίωμα (mesh).
To προσομοίωμα παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Σε αυτό βοήθησαν πολύ οι νέες λήψεις που έγιναν και η χρήση περισσότερων σημείων ελέγχου σε σχέση με κάθε άλλη φορά.






Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται μια ορθοπροβολή του κτιρίου. Απεικονίζονται επίσης και τα control points τα οποία χρησιμοποιήθηκαν.




Δυσκολίες, σημεία προσοχής & λύσεις 
(aka lessons learnt)

  • Ο συνδυασμός φωτογραφιών απο διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές (ανάλυση, ρυθμίσεις, χρήστης), με διαφορετικές ημερομηνίες λήψης δημιουργεί προβλήματα. Καλό είναι όλες οι φωτογραφίες να λαμβάνονται απο μια φωτογραφική μηχανή, την ίδια ημέρα και σε χρονική στιγμή που ο ήλιος δεν θα είναι έντονος ώστε να χάνεται η αντίθεση ή να υπάρχουν πολλές σκιές στο κτίριο. Παρατηρήσαμε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών αλλαγές στο εξωτερικό του κτιρίου (πχ αφαίρεση κλιματιστικών, επισκευές κλπ), οπότε όλες οι λήψεις ιδανικά πρέπει να γίνονται αυθημερόν.
  • Οταν γίνεται χρήση drone καλό είναι επειδή η ανάλυση video σπάνια ξεπερνάει το 4Κ (δηλαδή καρέ με ανάλυση λιγότερο απο 9MP), δημιουργεί πρόβλημα όταν η λήψη είναι απο μεγάλο ύψος γιατί οι λεπτομέριες σε τόσο χαμηλή ανάλυση χάνονται και όταν γίνεται zoom για να βρεθούν control points, πολύ δύσκολα εντοπίζονται με ακρίβεια σημεία. Θα ήταν μεγαλη ευκολία το drone να απογειωνεται με μικρή ταχύτητα ώστε να υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα πλάνα (πολλά καρέ, καλής ανάλυσης λόγω μικρής απόστασης απο το κτίριο) για τις όψεις του κτιρίου απο το video που τραβάει.
 



No comments:

Post a Comment