Wednesday, June 20, 2018

Save Energy Touch




Save Energy Touch
Σύστημα Εξοικονόμησης Ενέργειας Κατοικίας με χρήση κάρτας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΑΚΗ




ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Α’ [Τουρισμός, πολιτισμός και μεσογειακός χώρος: Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις] 

ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ | ARCH215 B’ ΕΞΑΜΗΝΟ | ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Π. ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ, Α. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ                                                                       








 
Το εν δυνάμει Save Energy Touch’ βασίζεται σε ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου πρόσβασης σε δωμάτια και σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και ελέγχου καταναλώσεων δωματίου (φώτα-κλιματισμός κλπ), αυτοματοποίησης λειτουργίας κτιρίων, ελέγχου θερμοκρασιών και πυρανίχνευσης, και γενικά αυτοματοποίησης και ελέγχου της λειτουργίας των βασικών λειτουργιών μίας κατοικίας μέσω του υπολογιστή και δικτύωσης Ethernet (TCP/IP) στο χώρο.

Η λειτουργία βασίζεται στην τεχνολογία RF-ID που χρησιμοποιεί ειδικό μικροτσίπ τοποθετημένο σε κάρτα, το οποίο ανταλλάσσει δεδομένα με τις πρίζες των δωματίων και του κάθε χώρου ξεχωριστά, κάθε φορά που βρίσκεται στην εμβέλεια του εκπεμπόμενου σήματος της πρίζας. Η εφαρμοσμένη εμβέλεια εκπομπής είναι 5cm από την πρίζα, λειτουργώντας με ένα άγγιγμα της κάρτας σε αυτήν, χωρίς να παρουσιάζει ευαισθησία από υγρασία λόγω της μη ύπαρξης οποιασδήποτε ηλεκτρικής επαφής. (Δεν απαιτεί ειδική κλειδαριά στις πόρτες, παρά μόνο τη τοποθέτηση ηλεκτρικής γλωσσίδας στις κάσες.)

Το σύστημα αποτελεί καινοτομία διαφόρων εταιρειών, η οποία έγκειται στο γεγονός ότι με τον μεγάλο συγκεντρωτισμό ιδιοτήτων και λειτουργιών που παρέχει καταργεί άλλα, μη συνεργαζόμενα μεταξύ τους, υψηλού κόστους κτήσης–εγκατάστασης συστήματα. Με τον υψηλό βαθμό διαχείρισης της ενέργειας (όχι μόνο σε επίπεδο δωματίου αλλά και σε κεντρικό επίπεδο ορόφων ή κτηρίων), πετυχαίνει μεγάλη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, αύξηση του ορίου ζωής των συσκευών, αποτελώντας μία άριστη, τεχνολογικά προηγμένη και πολύ προσιτή λύση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κλπ.

Ο επιδιωκόμενος έλεγχος των καταναλώσεων
γίνεται με την τοποθέτηση μίας κάρτας στη φωτιζόμενη σχισμή της μίας εσωτερικής πρίζας κοντά στην κεντρική είσοδο της κατοικίας, η οποία λειτουργεί προγραμματίζοντας τους χρόνους λειτουργίας για τη κάθε συσκευή ξεχωριστά, ανάλογα με τις αρχικές ρυθμίσεις σε ένα κεντρικό σύστημα-υπολογιστή του χρήστη/καταναλωτή, οι οποίες ανάλογα με την εποχή, τον μήνα, τη διαμονή στη κατοικία, μπορούν να αλλάζουν. Έτσι για παράδειγμα, φώτα και κλιματισμός παραμένουν ενεργοποιημένα για όσο χρονικό διάστημα ο κοντρόλερ του συστήματος ‘διαβάζει’ στην κάρτα από τις αρχικές ρυθμίσεις του χρήστη. Με την απομάκρυνση της κάρτας μπορεί να υπολειτουργεί ή να κλείνει διαφορετικές συσκευές ανάλογα και πάλι με τις ρυθμιζόμενες ανάγκες του χρήστη.


Στη πραγματικότητα, επιδιώκεται ένας έλεγχος της διαχείρισης της χρονικής λειτουργίας κάθε συσκευής ξεχωριστά παράλληλα με τη δυναμική ανάγκη του χρήστη ανά δεδομένη χρονική στιγμή.

Έτσι, προγραμματίζει τις επιθυμητές του ανάγκες για τη λειτουργία της εκάστοτε συσκευής που όμως παράλληλα ο controller ρυθμίζει βάση των προδιαγραφών εξοικονόμησης ενέργειας και λειτουργίας που του έχει θέσει ο χρήστης.


  
Μέρη που απαρτίζουν το σύστημα:



  • ·         BT-EXT: Εξωτερική φωτιζόμενη πρίζα που λειτουργεί ως πομποδέκτης.
  • ·         BT-INT: Εσωτερική φωτιζόμενη πρίζα που λειτουργεί ως πομποδέκτης.
  • ·         RF-ID CARD: Κάρτα RF-ID
  • ·         Κοντρόλερ διαχείρισης πριζών προσέγγισης κάρτας και ρελέ διαχείρισης φορτίων
  • ·         GEVI: Ηλεκτρικό κυπρί(κλειδαριά) πόρτας
  • ·         OPTEX: Μαγνητικές επαφές μπαλκονόπορτας
  • ·         Nemesis RF-ID programmer: Συσκευή ανάγνωσης και προγραμματισμού υπηρεσιών σε κάρτες RF-ID
  • ·         μηχάνημα εναπόθεσης κάρτας με προγραμματισμένες ρυθμίσεις
  • ·         κεντρικό σύστημα υπολογιστή για έναν ή περισσότερους δέκτες
  • ·         ‘έξυπνος’ πίνακας

Η χρήση της κάρτας και όχι για παράδειγμα ενός κουμπιού, δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερες κάρτες ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη ή των χρηστών, οι οποίες μπορούν να εναλλάσσονται και να χρησιμοποιούνται αντίστοιχα με τον εκάστοτε χρήστη.

Εν κατακλείδι, η κάρτα περιέχει τις ατομικές ρυθμίσεις του χρήστη οι οποίες ενεργοποιούνται με τη παρουσία του αλλά και χωρίς αυτήν –μέσω του κεντρικού συστήματος του υπολογιστή το οποίο έχει ρυθμιστεί εξ’αρχής- σε περίπτωση που θέλει να ενεργοποιήσει κάποια λειτουργία πριν φτάσει στον προσωπικό του χώρο. Ο υπολογιστής αποτελεί τον ‘πυρήνα’ του συστήματος. Σε περίπτωση που το σύστημα αυτό ‘καταρρεύσει’, θα ενεργοποιείται το αντίστοιχο ‘mode’, μέχρι την ανάκαμψη του.

Εταιρείες όπως η AMX ή η Crestron έχουν αναπτύξει συστήματα αυτοματισμού, τα οποία αναπτύσσουν στο interface του εκάστοτε πελάτη.


Μία ακόμα πιο εξελιγμένη έκδοση των παραπάνω, ενδεχομένως να αποτελέσει η απόλυτη εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους καλωδίου και η ταυτόχρoνη απόλυτη αυτοματοποίηση των συστημάτων με ασύρματο τρόπο για όλες τις λειτουργίες της κατοικίας.

No comments:

Post a Comment